„Мирко Фукс, грађанин Новог Сада“ – ФИЛМ И РАДИОНИЦА

Принцип живота као отпор деструкцији

 

  Пројекција филма: „Мој отац, Мирко Фукс“ и радионица ауторке Гордане Тодорић: „Мирко Фукс, грађанин Новог Сада“, одржана је на Трибини младих Културног центра Новог Сада у оквиру програма „Ледена тишина говори“. Међународни дан сећања на жртве и хероје Холокауста обележили смо причом о Мирку Фуксу и његовој породици, а овим догађајем завршен је седмодневни програм Културног центра Новог Сада, којим је обележено сећање на жртве Новосадске рације 1942. године.

  Живот човека који је волео спорт, имао прву бензинску пумпу у Новом Саду, био члан Сокола и умео да сачува достојанство у свим искушењима кроз која је пролазио, показује нам да човек и човечност морају бити темељни принципи. Баш зато што то нису били принципи оних који су Мирка Фукса и његову породицу покушали избришу са мапе Новог Сада. Принцип живота као отпор деструкцији, који је Мирко Фукс пренео и на своју кћерку Леу Љубибратић, нашу суграђанку, средиште је наратива о Холокаусту.

– Радионица којом завршавамо овај седмодневни образовни циклус, посвећена је Међународном дану сећања на жртве и хероје Холокауста. Представили смо ученички филм „Мој отац, Мирко Фукс“, својеврсни биографско-аутобиографски филм о Новосађанину, Јеврејину, Мирку Фуксу, начињен уз велику помоћ његове кћерке госпође Лее Љубибратић. Филм ученика Средње школе ‚‚Светозар Милетић“ није само реконструкција једне биографије нашег суграђанина, него је умногоме и синтеза оних сегмената кроз које смо у претходних шест дана прошли. Памтећи дан када је Црвена армија ослободила Аушвиц и свету открила шта је еуфемизам коначно решење јеврејског питања значио, ми памтимо све оне који су на неки начин били обухваћени тим наопаким пројектом. Ипак, верујем да је учење о добрим људима најважније. Биографија Мрка Фукса показује како се један добар човек суочио са злом-рекла је Гордана Тодорић.

  Након одгледаног филма у радионицу се телефоном укључила и госпођа Љубибратић која је поздравила све присутне.

– Повод радионице је настојање да се не забораве немили догађаји из прошлости нашег града. Мој избор је бити мирољубив, никога не мрзети, и пре свега волети и поштовати човека – поручила је Леа Љубибратић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *