СПОМЕН ПЛОЧА ПОРОДИЦИ ЧУРА У УЛИЦИ КРАЉА АЛЕКСАНДРА

Постављена спомен плоча породици Чура

 

  У Улици краља Александра 1 је, у оквиру обележавања 73. годишњице Новосадске рације, откривена спомен-плоча породици Чура, чијих је 16 чланова убијено 23. јануара 1942. године у Новом Саду и Чуругу.

– Ми који креирамо политику, морамо да развијамо културу сећања, да никада не заборавимо жртве и да радимо на толеранцији да се таква страдања никада више не би поновила – рекао је члан Градског већа за културу Вања Вученовић.

  На спомен-плочи су уклесана имане страдалих, а на дну је стих Исидоре Секулић: „Живот може бити кратак, али сећање на живот може бити вечно”.

  Књижевик и адвокат и председник удружења „Адлигат“ на чију је иницијативу постављена спомен плоча Виктор Лазић рекао је да је њихова жеља да отворе музеј Новосадске рације, као и да је ова спомен плоча први, велики, корак ка оставрењу тог циља.

– Породица Чура је изгубила 16 чланова. Из ове зграде су Надежда Чура и Љубица Сазданић изведене на страљање, и дивљачи су убијене. То је једна страшна трагедија и мислим да је за културу сећања изузетно важно постављање ове спомен плоче-рекао је Лазић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *