„Сећања Илеане Чуре: филм и разговор о филму“ – РАДИОНИЦА

Сећања која никад не избледе

 

  Филм о животу професорке др Илеане Чуре Сазданић приказан је на трећој по реду радионици у Културном центру Новог Сада на Трибини младих у оквиру манифестације „Ледена тишина говори“. Ауторка радионице Гордана Тодорић и историчар Стефан Радојковић говорили су о персонализацији сагледаној из два угла, оних који су преживели и оних који су спроводили Новосадску рацију.

  Након што је публика имала прилике да у првој радионици види на којим све местима се злочин догодио и кроз које све текстове могу памтити Новосадцу рацију, у трећој по реду радионици тема је била персонализација . Ауторка радионице Гордана Тодорић рекла је да животна прича Илеане Чуре није везана само за Новосадску рацију већ да су она и њена породица златним словима уписани у историју Новог Сада.

– Персонализовати значи приписати неке стварне особине неком имену. Важно је да се научи пре свега шта значи изгубити један људски живот, чак и онда када се то не ради о особи која је интелектуалац, високог чина или чији родитељи нису славни. У овом конкретном случају губитак је велики, али је професорка Илеана Чура наставила традицију своје породице, учењем, ширењем знања и граница, повезивањем са људима, а то су темељне људске вредности – рекла је Тодорић.

  Новосађанима се након одгледаног филма телефонским путем обратила Илеана Чура захваливши им се што су дошли и на тај начин исказали своје саосећање према жртвама Новосадске рације.

– Позитивне мисли у ситацијама када је у свету зло присутно много значе у животу појединца. Ово су дани који нас враћају у прошлост, али она је уткана у нашу садашњост. Трудимо се да опростимо, али не и да заборавимо, зато би сваки човек требало да ради на себи и да у својој свести развије приступ животу који је испуњен добротом и да њу пренесе на ширу друштвену заједницу – рекла је Илеана Чура, након чега је публика исказала заинтересованост да јој постави питања.

  Филм о професорки др Илеани Чури, која је стицајем срећних околности преживела Новосадску рацију није само реконструкција њене личне биографије, већ породице из које потичу дела којима су њени рођаци означили на мапу града. Посетиоци су након радионице отишли у Ликовни салон Култуног центра и погледали изложбу фотографија, успомена и аутентичних предмета Илеане Чуре. Они су на тим фотографијама имали прилику да виде кратак приказ њеног живота, а по томе су могли видети да је он био врло узбудљив и садржајан.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *