АНСАМБЛ „ШЕЛ К`ФИР“ – КОНЦЕРТ

Јеврејска музика представљена Новосађанима

  Пред пуном салом Трибине младих чланови квартета „Кол Шел К`фир“ одржали су концерт, у оквиру програма обележавања сећања на жртве Новосадске рације 1942. године који организује Културни центар Новог Сада под називом „Ледена тишина говори“. Публика је имала прилику да чује избор из њиховог богатог репертоара, и тако се боље упозна са јеврејском музиком.

  Оснивач и музички руководилац квартета, дипломирани музички уметник, кларинетиста са звањем мастера у струци Леон Кајон, рекао је да су на концерту извели углавном традиционалне мелодије. Било је ту песама са верским текстовима, обрађених за квартет, класичних композиција за плес, неких традиционалних песама које се изводе при венчањима… Гледали су, како је додао Кајон, да узму „по парче“ из свих области живота у којима се музицира, и да на тај начин представе целу лепезу различитих врста јеврејске музике, како би дали свој печат целој манифестацији која је од великог значаја за Нови Сад.

  Квартет је основан 2008. године са идејом да се јеврејска музика приближи нејеврејској популацији кроз специфичне аранжмане који су „камерног“ типа, али ансамбл наступа и концертантно, у појединим клубовима уз нешто опуштенију атмосферу. Циљ им је да стварају музику која ће моћи да се изводи у различитим приликама. Тренутно наступају у саставу: Леон Кајон (кларинет), Јулија Бал (клавир), Бојана Јовановић (виолина) и Мирјана Лалошевић (виолончело).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *