Никола Михајловић – ИЗЛОЖБА

Изложба слика уметника страдалог у Новосадској рацији

 

  Изложба слика Николе Михајловића, жртве Новосадске рације, отворена је на Трибини младих Културног центра Новог Сада у оквиру програма „Ледена тишина говори“. Изложбу је отворио директор новосадског Културног центра др Андреј Фајгељ, a присуствовао je и уметников рођак сведок рације, Гаврило Маленчић. Након отварања, посетиоце је кроз изложбу стручно водио виши кустос и историчар Чедомир Јаничић.

  Изложба слика страдалог уметника у Новосадској рацији, представља један од подстицаја да се присетимо прилика у култури Новог Сада из међуратног периода. Посетиоци који су дошли на отварање имали су прилику да виде ретке примерке слика које су остале од овог великог уметника, а које представљају његов развојни пут у ратном сликарству.

  Директор Културног центра др Андреј Фајгељ рекао је да је ово један у низу догађаја којим ова институција покушава да попуни празнину у срцима оних који су преживели или изубили своје најмилије у Новосадској рацији.

– Ми не успевамо да поштујемо себе и жртве и да на тај начин осигурамо да се страдања која су се понављала више пута не понове и у овом веку. Слике које видимо подсећају да страдање није заобилазило људе који су били уметници, богати и образовани. Ништа од тога их није спасило. Веома је важно да се сећамо њих како се тако нешто не би поновило нама и нашој деци. – рекао је Фајгељ додавши да се кроз ове слике виде и жртве које никако не смемо да заборавимо.

  Никола Михајловић, рођен је у Новом Саду и био је српски сликар с краја 19. и почетка 20. века који је припадао правцу српске модерне. На почеку Великог рата добровољно се пријављује и одлази у рат, а уз све недаће које су га тамо задесиле успевао је и да слика, па му је припао и епитет „ратни сликар“. Нажалост, од овог уметника мало слика је остало, јер им се губи сваки траг након Другог светског рата, а слике које су посетиоци имали прилике да виде су у приватном власништву породице Маленчић. Међу изложеним сликама су и портрети његових нећака Родољуба и Гаврила Маленчића, који су настали непосредно пред Новосадску рацију.

  Рођак и један од преживелих сведока Новосадске рације, Гаврило Маленчић, описао је шта се тог кобног дана догодило и како је стицајем околности остао жив.

– Као дечак који је тада имао само шест година, тај дан ми је посебно остао у сећању. Сликар и мој рођак Никола Михајловић живео је у склопу наше куће, и док је наша мајка покушавала да нас спасе позивајући се на своје мађарско порекло, у другој кући су већ одводили мог рођака и његову породицу. Од тог дана више их никада нисмо видели. –испричао је Маленчић, додајући да је тек након месец дана од Рације изашао из куће, а на снегу су и даље били видљиви трагови злочиначког чина.

  Након отварања изложбе, виши кустос и историчар, Чедомир Јаничић, посетиоце је детаљно упознао са радом Николе Михајловића, говорећи им о његовом животу и школовању, описиујући технику коју је користио, и открио где су и у ком периоду изложене слике настајале.

Изложба траје до 30. јануара.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *