„Мапирање града: места страдања у Новом Саду“ – РАДИОНИЦА

Град као место историјског памћења

 

  Радионица „Мапирање града: места страдања у Новом Саду“, која је одржана на Трибини младих, наставак је програма Културног центра Новог Сада организованог поводом сећања на жртве Новосадске рације 1942. године под називом „Ледена тишина говори“. Интерактивну радионицу водила је ауторка Гордана Тодорић, која је и професорка у Економској школи у Новом Саду, а причу је историјским чињеницама допунио историчар Стефан Радојковић.

  На занимљив начин, посетиоцима, чији је већи део чинила омладина, ауторка је приказала поједине сегменте указујући на слојеве у историјском памћењу града. Са прегршт информација она је дочарала некадашњи изглед новосадских улица, објаснила је која су то места била значајна током рације, и на који начин су она коришћена.

  Посетиоци су сазнали како се некада звала зграда у којој је данас Позориште младих, шта се у њој дешавало током рације, али и „приче“ многих других стамбених здања које су играле велику улогу током немилог догађаја. Представљена су и места страдања, а осим фотографијама, све је поткрепљено и историјским подацима.

  Ауторка и професорка Гордана Тодорић рекла је да се ова уводна радионица бави градом као местом историјског памћења, нагласивши да млади људи треба да знају када пролазе поред неке грађевине зашто је она важна и коју причу носи.

– Ово заправо представља својеврсну културну археологију једне актуелне дисциплине која се зове култура памћења. Млади људи којима предајем имају довољно информација за свој узраст о овој тами, а оно што је охрабрујуће јесте да су вољни и желе да знају много више, док старији суграђани овај догађај памте на нивоу личне трауме – рекла је професорка Тодорић додавши да још увек није утврђен тачан број жртава и да тај податак нажалост тешко може бити изведен, јер су многе породице у целости нестале са мапе града.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *