„ПРАВЕДНИЦИ МЕЂУ НАРОДИМА: НОВИ САД“ – ИЗЛОЖБА

„Ко спаси један живот, спасао је читав свет“

 

  Отварањем изложбе „Праведници међу народима“ у Малом ликовном салону, почео је програм Културног центра Новог Сада поводом сећања на жртве Новосадске рације 1942. године под називом „Ледена тишина говори“. Осим едукативног карактера, изложба је посвећена сећању на Новосађане који су по цену својих живота спасавали суграђане Јевреје. Марија Томић, Надежда Пашчан и др Душан Јовановић су својим делима и храброшћу, упркос претњи смртном казном, свима који су помагали у скривању Јевреја, заслужили титулу Праведника међу народима, једно од највећих признања државе Израел.

  Марија Томић је спасавала рођаке свог супруга и непознате људе, Надежда Пашчан је спасила свог рођака, а Душан Јовановић је, такође, помагао људима које није познавао. Признање Праведници међу народима, у виду медаље и повеље, сведочи о храбром чину особа, нејевреја, који су током Другог светског рата рескирали своје животе и животе својих ближњих, како би спасавали често њима непознате особе јаврејског порекла. Израелски парламент, формирао је 1953. године Јад Вашем, музеј сећања на жртве Холокауста. У Јад Вашему постоји зид часних људи где се урезују имена свих Праведника, а до скоро је била пракса да се сади и дрвеће у њихово име, које означава живот и поновно рађање.

  Сведочење спасене жртве Холокауста да се госпођа Марија Томић, рођ.Шанц, звана Кетика из Новог Сада, прогласи за ПРАВЕДНИКА можете погледати ОВДЕ

  Аутор и водич кроз изложбу историчар Стефан Радојковић рекао је да је идеја да се од Малог ликовног салона направи едукативни простор, да се споје текст, слика и разговор, и да то буде нека врста интерактивне учионице.

– Ово није класична изложба, јер овде не постоје све информације у смислу да неко може сам да дође и да му све буде јасно, па је моја улога да људе проведем кроз причу о Праведницима међу народима као институцију и људима из Новог Сада који су заслужили то почасно звање. Од 25 хиљада Праведника на свету, 131 је, за сада, регистровано из Србије, а троје из Новог Сада-истакао је Радојковић.

– Културни центар Новог Сада већ трећу годину за редом ораганизује низ културно-уметничких и историјско-едукативних програма у спомен жртава Новосадске рације. Поред овог стравичног злочина који се догодио у јануару 1942. године, ми се овде у Малом ликовном салону сећамо и добрих људи и њихових подвига у Другом светском рату. Прошле године, у овом истом простору, организовали смо изложбу о логору у Шарвару посвећену Владики Ћирићу, Јовану Ћулуму и др Кости Хаџију који су спасавали децу из тог логора. Ове године се сећамо Новосађана Марије Томић, Надежде Пашчан и др Душана Јовановића који су ризикујући своје животе спасавали комшије рођаке и суграђане Јевреје-рекла је заменица директора Културног центра Новог Сада Сунчица Марковић.

  Након отварања изложбе Радојковић је одржао и кратак едукативни час објаснивши ко су Праведници међу народима из Новог Сада, и шта значи ово значајно признање.

Изложба траје до 24. јануара, а сви заинтересовани за едукативне часове могу се пријавити на мејл [email protected].

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *